Blog

#ZoranaDilber

ENDOMETRIOZA – MALO DRUGAČIJI POGLED

Kada spomenem nekome riječ Endometrioza, najčešće dobijem začuđeni pogled i pitanje: a što je to? U potpunosti razumijem neznanje. Prvo, ono što se nije dogodilo tebi ili nekom tvom ni ne postoji. Drugo, količina tabu tema u našem društvu je nažalost još uvijek enormna. Ožujak je inače mjesec kada se endometrioza malo češće spominje. To je mjesec podizanja svijesti o postojanju te bolesti. Bolesti koju nitko ne vidi. Današnjim člankom samo započinjem otvarati ovu duboku i nerazjašnjenu temu koja se zove Endometrioza. Da zaslužila je veliko početno slovo. Ima i nadimak, od “milja” je pacijentice zovu endo. Pa idemo započeti priču iz malo drugačijeg kuta.

Krećemo kao što počinje svaka priča, sa Nekada Davno Živjele Su Žene…..

DEMONI, VJEŠTICE, LUDNICE I PIJAVICE

Zapanjujući dokazi pronađeni u medicinskoj dokumentaciji staroj približno 4000 godina. Otkrivaju izvješća o ženama sa simptomima poput endometrioze, a koje su bile podvrgnute groznim tretmanima poput tretmana pijavicama, luđačkim košuljama, ispuštanjem krvi, genitalnim sakaćenjima, vješanjem naopako. Suočavale su se i sa optužbama o demonskoj opsjednutosti sa krajnjim ishodom oduzimanja života javnim pogubljenjem od strane države. Sve se to događalo zbog nerazumijevanja medicine i društva nevidljive bolesti.

Otkrivaju izvješća o ženama sa simptomima poput endometrioze, a koje su bile podvrgnute groznim tretmanima poput tretmana pijavicama, luđačkim košuljama, ispuštanjem krvi, genitalnim sakaćenjima, vješanjem naopako.

Pojavilo se nekoliko profila bolesti koje su tada identificirane po prvi put, uključujući „bolest djevica“, „ljubavnu bolest“, „bijes maternice“, „gušenje maternice“ i mnogo drugih. Ipak, neovisno o mnogim imenima koja su joj se pripisivala tijekom stoljeća, uzorak simptomatologije je ostao nepromijenjen kroz skoro 4000 godina.

Još jedno iznenađujuće otkriće je da smo u liječenju zdjelične boli ostali u pristupu starom 2500 godina. Još tada su Hipokratovi liječnici prepoznali kroničnu zdjeličnu bol kod žena i djevojčica kao poremećaj koji zaslužuje suosjećajan i nježan pristup. Međutim, do srednjeg vijeka su ženama sa kroničnom boli pripisivali razne pridjeve poput, luda, nemoralna, umišlja, dok je za djevojčice prevladavalo mišljenje da su jednostavno neposlušne. Ismijavane su kroz literaturu ( Shakespeare) i optuživane da glume simptome kako bi manipulirale okolinom i izbjegle rad.

ENDOMETRIOZA - španjolska mušica kao lijek
Lytta vesicatoria, u moderno vrijeme poznata kao afrodizijak Španjolska mušica, jedan od mnogih lijekova u vrijeme Hipokrata kojim se liječio poremećaj menstruacije i neplodnosti

ENDOMETRIOZA I MISLIOCI POPUT FREUDA

U to vrijeme su čak i napredni mislioci poput Freuda počeli isticati potrebu za definiranjem nove bolesti poput histerije. Najznačajnije otkriće je bilo to da histerija, sada diskreditiran misteriozni poremećaj koji se stoljećima vodio kao psihološki, zapravo pokazuje kako je to cijelo vrijeme bila endometrioza, a što se dokazalo kroz zabilježene simptome i napravljene obdukcije.

Drugim riječima, Freud je bio u krivu, bol je bila stvarna. Stoljećima star pojam koji povezuje kroničnu zdjeličnu bol sa psihičkim poremećajem je imao veliki utjecaj na poimanje i stav prema ženama oboljelim od endometrioze u modernom vremenu. Sve to je dalo doprinos u kasnoj dijagnozi i kroničnoj indiferentnosti prema boli kod oboljelih žena kroz skoro cijelo 20. Stoljeće. Takav krivi pristup i neprikladno liječenje predstavlja jednu od najvećih masovnih pogrešnih dijagnoza kroz ljudsku povijest. Onu koja je kroz stoljeća izložila žene ubojstvima, psihijatrijskim ustanovama i životima neprekidne psihičke i fizičke boli. Suočene sa takvom nepravdom, povijesni dokumenti pokazuju kako žene sa endometriozom stoljećima ne samo da razmišljaju nego i izvršavaju samoubojstva!

Kroz srednji vijek mnogi su gledali na histeriju i ostale neshvaćene poremećaju kao opsjednutost demonima. Svećenik liječi opsjednutu ženu.

Historie prodigieuses et memorables, 1566 Paris
ENDOMTERIOZA I SVEĆENIK

JELI TO SVE?

Ne nije to sve. Današnji kratki članak je bio samo uvod u malo drugačiju priču o endometriozi. Misterioznoj bolesti za koju sam htjela pokazati koliko daleko seže u povijest ljudskog roda. Sačekajte samo da sa pričom dođemo do modernog doba i bacimo pogled na to koliko se promijenio pristup pacijenticama. Ili možda nije?

Ne ovo nije kraj, ovo je tek početak jedne priče za koju se osobno nadam kada joj dođe kraj da će to biti sretan kraj!

Autor: Zorana Dilber, klinički fitoaromaterapeut

https://aromasubrosa.com/o-nama/

Izvori:

https://www.researchgate.net/publication/232529942_Endometriosis_Ancient_disease_ancient_treatments

Pin It on Pinterest