Blog

#ZoranaDilber

Zašto koristiti C vitamin u njezi kože?

C vitamin je neosporan kralj vitamina te je jedan od najpoznatijih i najstarijih kozmetičkih sastojaka. Njegova laboratorijska proizvodnja bila je prekretnica u razvoju farmacije. Stalan je sastojak kozmetike više od 30 godina, a njegova je učinkovitost potvrđena mnogim studijama i istraživanjima.

Međutim, kroz godine rada i razgovora sa klijentima o našem kralju vitamina, vidno je kako postoje velika očekivanja, ali isto tako i jednako velika razočarenja.

Zašto je to tako nastojat ću vam objasniti u današnjem tekstu.

Kako vitamin C djeluje?

  • jedan je od najjačih antioksidansa – štiti stanice od oksidativnog stresa i oštećenja DNA
  • pospješuje sintezu kolagena u koži i sprječava njegovu razgradnju čime snažno djeluje i protiv bora
  • štiti kožu od UV zračenja – kao snažan antioksidans uklanja slobodne radikale (ROS) nastale kao posljedica UV zračenja, savršeno podržava učinke UV-filtera
  • posvjetljava diskoloracije – inhibira aktivnost enzima tirozinaze čime posvjetljuje i smanjuje poremećaje pigmentacije melaninskog podrijetla

Sveobuhvatni učinci vitamina C stavljaju ga u profil protiv starenja te ga se zbog svih gore navedenih razloga isplati uključiti u svakodnevnu njegu bez obzira na stanje kože i dob.

Na koje probleme nailazimo pri korištenju vitamina C?

Vjerojatno znate, ali nije na odmet ponoviti kako ljudi nemaju sposobnost sintetiziranja i skladištenja C vitamina. Potrebno ga je stalno uzimati kroz hranu i suplemente. Oralno suplementiranje C vitamina, čak i pri visokim dozama, ne pridonosi njegovom nakupljanju u koži, stoga je njegova svakodnevna primjena neophodna. Na isti problem nailazimo i kada pričamo o njezi kože.

Askorbinska kiselina, oblik C vitamina koji nalazimo u prirodi, vrlo je nestabilna. Kada se izloži kisiku, svjetlu i temperaturi, razgrađuje se. Na isti način je nestabilan i u kozmetičkim proizvodima. Njegova topljivost u vodi smanjuje prodor u kožu i kao takav on djeluje samo u epidermisu (prvi sloj kože). Osim tog problema, nailazimo i na problem pH vrijednosti koja mora biti niska kako bi C vitamin bio potpuno aktivan, a to može iritirati kožu.

Postoji li rješenje?

Svaki problem ima rješenje pa tako i ovaj naš sa nestabilnim C vitaminom.

Napredak u kozmetologiji i promjene u biotehnološkim procesima sinteze aktivnih sastojaka dovele su do stvaranja novih oblika vitamina C koji nisu topljivi samo u vodi. Ti novi oblici su otporniji na razgradnju kada se izlože vanjskim čimbenicima, a isto tako puno učinkovitije prodiru u dublje slojeve kože.

Dolazimo do zaključka kako optimalna koncentracija vitamina C u preparatu ovisi o njegovoj formulaciji i obliku.

Koncentracije se najčešće kreću od 5% do 20%.

U slučaju liposomskih oblika vitamina C, zahvaljujući stabilnom obliku i njegovoj boljoj bioraspoloživosti, koncentracija može biti niža i to oko 5%. Nižom koncentracijom izbjegavamo iritaciju kože.

U slijedećoj maloj listi možete pogledati oblike vitamina C i na koji način djeluju. Slobodno usporedite sa kremama i serumima koje vi koristite sa C vitaminom.

Zašto bi to trebali napraviti?

Upravo zato što često čujem „Ja koristim 12% ili 20%  koncentracije vitamina C.“, no to vam ne garantira apsolutno ništa, već sve ovisi o obliku u kojem se vitamin C nalazi.

Oblici vitamina C:

  • (INCI: Natrijev askorbil fosfat) – (INCI: Magnezijev askorbil fosfat) esterski oblik askorbinske kiseline
  • (INCI: Ascorbyl Palmitate) – stabilan oblik, ali je njegova aktivnost niža
  • (INCI: Askorbil glukozid) –  derivat napravljen od vitamina C i škroba
  • (INCI: Ascorbyl Tetraisopalmitate) – jedini oblik topiv u uljima, preteča je vitamina C, jedan od njegovih najstabilnijih derivata, otporan na više temperature i svjetlost
  • (INCI: 3-O etil askorbinska kiselina) – amfifilni oblik vode i vitamina topljivih u lipidima, derivat vitamina C s povećanom stabilnošću
  • Inkapsulirani vitamin C u posebnim nosačima koji ga transportiraju duboko u kožu, štiteći ga od destabilizacije i osiguravajući  maksimalnu uporabu doze i njezino postupno i dugotrajno otpuštanje

I za kraj, današnji kratki članak bi vam trebao poslužiti kao mali vodič u moru preparativne i estetske kozmetike te ponuda tretmana u salonima.  S obzirom da mi je ovo prvi članak takve vrste nadam se da vam je bio od koristi.

Za sva pitanja i komentare sam vam uvijek dostupna kroz kontakt formu na stranici ili na broj: 091 723 32 31

Djeluje li C vitamin sam?

 Na to pitanje odgovor možete pročitati ovdje: https://aromasubrosa.com/c-vitamin-sinergija/

Autor:Zorana Dilber, fitoaromaterapeut

Više o Zorani Dilber: https://aromasubrosa.com/o-nama/

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/

Pin It on Pinterest